Laptopuri Testate

Clevo P870 – Noul număr 1

V-ați întrebat vreodată cum ar arăta un notebook care să spulbere recordurile din benchmark-uri? Ce ar trebui să conțină acesta?  Noi da, așa că am testat noul laptop P870 de la Clevo cu o configurație dusă la extrem, asta însemnând cel mai puternic procesor de desktop  la ora actuală i7-6700k și nu una, ci două plăci video NVIDIA® GeForce GTX 1080 (N17E-G3) 8 GB GDDR5X acompaniate de 2x16GB HyperX IMPACT 2133MHz SODIMM DDR4 și un SSD NVMe în format M.2 SAMSUNG SM951 de 256GB. Trebuie să o spunem: configurația a spulberat orice așteptări.

Înainte de a vorbi despre rezultate, trebuie să vedem din ce e compusă configurația. Chiar dacă la prima vedere șasiul se aseamănă cu cel din generația precedentă, la interior s-au făcut multe modificări pentru a regla fluxul de aer necesar noilor soluții Nvidia din generația a-10-a, care consumă până la 200W și procesorul care consumă până la 91W. De asemenea, carcasa este dotată cu fante luminoase pe partea din spate a ecranului, iar la interior tastatura este iluminată Full Color RGB ușor de customizat în format full size cu numeric pad, taste WASD special proiectate pentru gaming și posibilitatea de a atribui cu ușurință funcții macro.

Touchpadul este de dimensiuni mari cu funcții Multi-gesture și Scrolling Function, iar între cele două din partea de jos încadrează un senzor de amprente pentru un plus de securitate. Pentru un sunet desăvârșit sistemul este dotat cu un sistem 2.1 Sound Blaster™ X-FI® MB5, iar ieșirea de căști suportă 7.1CH și ANSP™ 3D sound technology. Pe partea de dotări, ar mai trebui menționat chipul TPM care asigură un plus indispensabil de siguranță.

Pe partea de display se găsește un display 17.3” QFHD (3840×2160) 16:9 panel IPS – NVIDIA® G-SYNC. Toate aceste creează un sistem irezistibil. Construcția este una solidă cu numeroase posibilități de conectare RJ45 port (LAN), 5x USB 3.0, USB 3.1 Type-C with Thunderbolt 3, 2 x Mini-DisplayPort, HDMI, headphone, microphone, S/PDIF.

La interior, întâlnim cea mai puternică soluție Intel desktop venită sub forma procesorului Intel® Core™i7 Quad Core Processor i7-6700k (4.0GHz) 8MB Cache 91w. Trebuie menționat faptul că litera K din denumire specifică faptul că acest procesor are multiplicatorul deblocat ceea ce face overclocking-ul un proces foarte ușor și fără emoții. Pentru a putea face temperaturilor degajate, sistemul de ventilație al laptopului Clevo P870 a trebuit să fie regândit.

Încadrând procesorul acestui campion al vitezei, se află cei doi plămâni ai soluției grafice. Aceasta este formată din două plăci  NVIDIA® GeForce GTX 1080 (N17E-G3) 8 GB GDDR5X unite printr-o punte SLI. Aceste soluții grafice fac parte din familia Pascal care este cea mai recentă generație de plăci video din partea celor de la Nvidia. Exemplarele de față sunt vârfurile de gama fiind cele mai bune soluții single core de piață, iar alăturarea lor creează cea mai puternică grafică din mediul mobil.

Deși cei 400 W consumați de cele două plăci (200 W fiecare) se traduc printr-o cantitate imensă de căldură degajată, noua soluție de răcire își face cu brio datoria menținând temperaturile la nivele acceptabile chiar și în lungile perioade de stres din timpul testelor.

Pentru a ajuta procesorul să-și atingă potențialul maxim, sistemul a fost dotat cu 2 module de 16GB HyperX IMPACT 2133MHz SODIMM DDR4 care, pe lângă capacitatea mare, asigură și viteze de transfer de invidiat.

Toată această putere ar fi fost irosită dacă factorul stocare ar fi fost ignorat și sistemul ar fi fost dotat doar cu un hard disk clasic care să limiteze sistemul la SATA 6gb cu 550MB/R, 500MB/W (are și un astfel de hard disk pentru arhivare), astfel s-a optat pentru dotarea laptopului disponibil pe TekAdvice cu un SSD 256GB SAMSUNG SM951 în format M.2, conectat prin puntea PCIe NVMe ceea ce asigură rate de transfer de  2150MB la citire și 1260MB la scriere. Instalarea unei unități de stocare conectate prin PCIe asigură rate de transfer de 4 ori mai mari decât conexiunea Sata 6 garantând astfel flexibilitatea și cantitatea de date necesară pentru a profita din plin de puterea plăcilor grafice și a procesorului.

Deoarece, uneori, un singur ecran nu este de ajuns, acest laptop suportă până la 4 conexiuni video suplimentare în același timp. Totodată, cele două plăci video vin în format MXM, ceea ce înseamnă că în viitor, dacă se dorește, se poate face upgrade la plăcile video la fel de ușor ca și la procesor.

Per total sistemul este, așa cum era de așteptat, mai masiv decât unul obișnuit dar trebuie să ținem cont de faptul că adăpostește 2 plăci video de ultimă generație și un procesor desktop deblocat.

Toate aceste componente reușesc să creeze un sistem foarte puternic care confirmă în testele sintetice pe care le-am rulat.

Pe partea de soft, sistemul vine cu aplicația Control Center care permite reglarea directă a frecvenței procesorului, a frecvențelor plăcilor video, viteza ventilatoarelor, atribuirea de funcții macro pentru taste cât și schimbarea culorii tastelor.

Pentru a verifica performanțele lui CLEVO P870 am rulat două teste sintetice sub forma 3DMark 11 Performance 1.0 și Time Spy 1.0 a celor de la Futurmark. Pentru testul Timespy scorul obținut a fost de 10133 de puncte ceea ce a reprezentat o surpriză plăcută prin depășirea cu mult a asteptărilor. http://www.3dmark.com/3dm/15374768

Dar, sincer, nu am fost pregătiți pentru rezultatul obținut în 3DMark 11 Performance 1.0 care nu credeam că este posibil pe un sistem portabil. Sistemul Clevo P870 a reușit să scoată un remarcabil P25174 care este inaccesibil multor sisteme desktop de top. http://www.3dmark.com/3dm11/11649307

Sistemul este unul care nu întâmpină probleme indiferent de programele pe care le rulați pe el, fie editare foto/video, randari 3D, aplicații CAD sau jocuri de ultimă generație. Notebookul P870 suportă fără efort sistemele  de realitate virtuală HTC Vive sau un Oculus Rift, fiind mai mult decât un desktop replacement.

Dacă pe parcursul acestui articol vi s-a părut că suntem entuziasmați de laptopul P870, aveți perfectă dreptate și asta pentru că suntem mândri, aici, la TekAdvice, că putem oferi clienților noștri cel mai puternic sistem portabil din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *