Cât de important este display-ul laptopului?
[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no”]Este sau nu important ce display alegi pentru laptop și de ce abordăm acest subiect? Deoarece în multe dintre discuțiile despre laptopurile de gaming Clevo, lumea tinde să pună accent doar pe performanțele brute ale configurațiilor alegând să ignore importanța crucială a unui display de calitate care înglobează o serie de tehnologii ce ar putea face diferența între a câștiga și a pierde un joc. De asemenea, există extrema cealaltă unde sunt achiziționate cele mai bune tehnologii în cadrul unui display laptop pentru a se constata ulterior că o tehnologie care este mai ieftină era mai potrivită.
Rezoluția ecranului
Până acum câțiva ani, acest capitol era complet ignorat în lumea portabilelor, unde cea mai întâlnită rezoluție era 1280 X 720 pixeli, excepție făcând doar produsele high-end și cele profesionale. Între timp, piața s-a maturizat, iar ecranele cu rezoluții superioare au început să apară în mod frecvent pe configurațiile mid-range și, uneori, chiar și pe entry level.
Totuși, ce anume definește rezoluția unui ecran/ display? Să luăm de exemplu 1368X768 pixeli. Această rezoluție desemnează faptul că pe lungimea ecranului avem un număr de 1368 de pixeli, iar pe înălțime avem 768 pixeli. Un pixel reprezintă unitatea cea mai mică de prezentare a imaginii digitale, iar în mod normal este compus din 3 subpixeli (albastru, galben și roșu) care prin varierea intensității luminii pot produce un număr mare de culori (de ordinul milioanelor).[/vc_column_text][vc_single_image image=”3423″ img_size=”full” alignment=”center” parallax_scroll=”no”][vc_column_text text_larger=”no”]Imaginea este obținută prin variația luminozității și culorii a tuturor pixelilor care formează un ecran. Totuși, dimensiunea unui pixel este variabilă, ceea ce înseamnă că pe măsură ce dimensiunea unui pixel se reduce, un număr mai mare de pixeli poate fi îngrămădit într-un ecran.
Un număr mai mare de pixeli în alcătuirea unui display înseamnă automat și o fidelitate și acuratețe mai mare a imaginii ce este afișată. Astfel, o imagine afișată pe un ecran HD (1920 X 1080) va fi superioară calitativ unei imagini afișate în format HD Ready (1280 X 720), deoarece un număr de 2.073.600 de pixeli prezintă o imagine mult mai clară decât 921.600 pixeli în același format.
Mulțumită avansurilor tehnologice din lumea telefoanelor mobile, au început să apară și pe laptopuri ecrane cu rezoluții superioare. Asistăm în ultimii ani la treceri succesive de rezoluții din ce în ce mai mari pentru display laptop: s-a trecut de la HD Ready (1280 X 720) la 1360 X 768, apoi la FullHD (1920 X 1080), iar în ultimii doi ani la rezoluții 2K (2048 X 1080) și Ultra HD (3840 X 2160), pe care o regăsim și în posibilitățile de configurare a unei mari părți a laptopurilor Clevo de pe Tekadvice.ro. Din câte ne promit producătorii, în curând vom avea parte de display-uri cu rezoluții 8K.[/vc_column_text][vc_single_image image=”3426″ img_size=”full” alignment=”center” parallax_scroll=”no”][vc_column_text text_larger=”no”]De avut, totuși, în vedere când comparăm două ecrane și de diagonala lor, nefiind indicat să comparăm două diagonale diferite la numărul de pixeli. Asta deoarece un ecran de Full HD de 11’ folosește o densitate ridicată a pixelilor și afișează o imagine de o calitate net superioară față de un ecran Full HD de 15’, care folosește același număr de pixeli.
Data viitoare vom vorbi despre refresh rate, G-sync și unghiuri de vizualizare, dar până atunci nu uita de campania Configurează, diagonala contează de pe www.tekadvice.ro. Doar în luna decembrie, poți primi cadou un rucsac și un mouse de gaming în funcție de diagonala aleasă. Tu ce display laptop preferi?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]