Anul trecut cei de la Nvidia ofereau utilizatorilor – în sfârșit – performanțe de desktop într-un laptop prin gama de plăci video Pascal. Cu toate acestea, pe piața de laptopuri de gaming a rămas o nișă care nu a fost abordată: performanță într-o construcție subțire și ușoară. Altfel spus, esențe tari în sticluțe mici.
Răspunsul a venit anul acesta pentru utilizatorii care își doresc un laptop performant, dar în același timp cât mai subțire și ușor.
Deși misiunea celor de la Nvidia nu a fost una ușoară, au reușit să producă o nouă serie de plăci video sub denumirea Max-Q. Aceste plăci video reușesc să ofere performanțe apropiate de cele ale surorilor din serie, dar sunt mai subțiri și au frecvențele ceva mai coborâte pentru a obține un consum mai mic de energie. Ventilatoarele se încadrează în 40 db. Pentru a obține un echilibru cât mai bun între performanțe și portabilitate, echipa Nvidia a lucrat serios pentru optimizarea driverelor obținând o sinergie între hardware și software.
Nici misiunea producătorilor de laptopuri nu a fost mai ușoară chiar dacă placa video NVIDIA® GeForce GTX 1070 Max-Q 8GB GDDR5 Video RAM este una puternică și subțire. Astfel, șasiul laptopului Clevo P950 a fost conceput special în jurul plăcii video ca să se încadreze într-o grosime de 18,6 mm și aproximativ 1.9 kg (în funcție de dotări).
Configurația de test a noului laptop Clevo P950 – performant
Pe lângă placa video NVIDIA® GeForce GTX 1070 Max-Q 8GB GDDR5 Video RAM, la interiorul notebookului Clevo P950 regăsim puternicul procesor Intel Core i7-7700HQ Quad Core (Kaby Lake) 2,8 – 3,8 Ghz 6MB L3 47W alături de 16GB Corsair DDR4-2400 CL16, o unitate de stocare ultrarapidă conectată prin Nvme Samsung SM961 256GB ce face pereche pentru o capacitate de stocare ridicată cu un HDD clasic Seagate BarraCuda, 2TB, 5400 RPM SATA 6.0Gb/s și placă de sunet High Definition Audio with SoundBlasterX® Pro-Gaming 360, placă Wifi Killer 1535 802.11 ac.
Configurația beneficiază de un display 15.6”(39.62cm) IPS FHD (1920×1080) 16:9 panel, 3.5 mm produs de LG ce se remarcă prin timpi de răspuns buni și luminozitatea bună.
Dotări
Așa cum suntem obișnuiți de la ultimele laptopuri intrate în gama Clevo, și modelul de față este cu mult peste media pieței din punct de vedere al conectivității. Astfel modelul P950 beneficiază de
- 2 x USB 3.1 Gen 2 port (Type-C)
- 3 x USB 3.0 ports (USB3.1 Gen1, 1 x powered USB port, AC/DC)
- 2 x Mini Display port 1.3, 1 x HDMI output port (with HDCP)
- 1 x 2-in-1 Audio jack (Headphone / S/PDIF Optical output)
- 1 x Microphone jack
- 1 x Line out jack
- 1 x RJ-45 LAN port cu suport Gigabit
La deschiderea capacului, regăsim o tastatură în format Full Size cu numeric key pad iluminată LED RGB, un touchpadgeneros și obișnuitul cititor de amprente.
Teste
Pentru că atât procesorul puternic, cât SSD-ul și memoriile au mai trecut prin teste, de această data ne-am concentrate atenția asupra noii plăcii video NVIDIA® GeForce GTX 1070 Max-Q. Și ce teste mai bune decât jocurile?
În stilul clasic, am păstrat însă testele sintetice de la Futuremark.
TimeSpy 1.0: 4405 puncte
În Skydiver 1.0 am obținut 27 155 puncte
Am testat, de asemenea, Uningine 2 benchmark unde am obținut 7076 de puncte în testul Superposition 1080P High.
11 jocuri testate pe Clevo P950
La sugestia voastră, am testat : Counter Srike Global Offensive, Dishonored 2, Dota 2, Ghost Recon Wildlands, Team Fortress 2, Nier Automata, Prey, Resident Evil 7 Biohazard, Sniper Elite 4, Warhammer 40000 și Xcom 2 War of the Chosen.
Pentru a înregistra rezultatele, am folosit Fraps care un impact de maxim 8% asupra performanțelor. Din păcate, dintr-un motiv care ne scapă pe screenshot-uri nu apare numărul de frame-uri.
De asemenea, toate jocurile au fost rulate în FullHD și am reglat setările cât mai sus posibil.
Counter Strike Global Offensive este unul dintre cele mai răspândite și apreciate FPS-uri online. În jurul acestui joc există o comunitate puternică și se organizează competiții internaționale cu premii de milioane de dolari, fiind unul dintre cele mai puternice Esporturi.
Dishonored 2 continuă povestea din primul joc extinzând gama posibilități pe care le ai la îndemână pentru a anihila inamicii. Grafica steampunk este una deosebită, dar și solicitantă.
Dota 2 este deja un clasic al competițiilor de esport, dar și în testele noastre. Mecanica și grafica sunt în mod constant upgradate și aduse la zi.
Ghost Recon Wildlands – Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands este un FPS tactic dezvoltat de către cei de la Ubisoft. Jocul te pune în pielea unei echipe de elită care trebuie să destructureze un cartel al drogurilor din Bolivia anului 2019.
Team Fortress 2 – Chiar dacă jocul a fost lansat în 2007 și este considerat un clasic, este în continuare jucat intensiv și are parte de o bază de fani extrem de largă. Mizând pe succesul continuu al titlului, Valve preferă să-l țină la zi și să-l echilibreze.
NieR Automata – Jocul este un action RPG realizat de studioul japonez Platinum Games sub umbrela celor de la Square Enix. Jocul are o poveste tipic japoneză în care tehnologia se întâlnește cu genul fantasy, dar ridică și multe dileme filozofice alături de multe, multe lupte. Chiar dacă am dezactivat V-sync din joc și Windows, jocul s-a încăpățânat să nu depășească 60 fps (bănuim că așa este setat).
Prey – Jocul este produs de către cei de la Arkane Studio (Dishonored 2) și este un FPS interesant. Jocul are o poveste interesantă despre invazia unor organisme extraterestre cu multe influențe din Bioshock.
Resident Evil 7: Biohazard este survival FPS, unde accentul este pus pe atmosferă. Atmosfera este una tensionată și plină de surprize.