Laptopuri Testate

I7-8750H noul standard al performanțelor mobile

Anunțate de către Intel anul trecut, noile procesoare Coffee Lake-H și-au făcut apariția în oferta Tekadvice.ro prin procesorul i7-8750H. Noile procesoare Intel nu sunt un simplu refresh al generației Coffe Lake, ci reprezintă un adevărat pas înainte pentru paritatea performanțelor de pe desktop și laptop.

I7-8750H aduce 6 nuclee într-un procesor și pentru laptopuri
Având în vedere că noul procesor atacă poziția de lider a procesorului i7-7700HQ, care a reprezentat vârful gamei Intel penru laptopuri, cel mai bine este să analizăm prin comparație caracteristicile noului procesor.

I7-8750H vine cu 6 nuclee fizice și 12 thread-uri față de i7-7700HQ care dispunea de 4 nuclee fizice și 8 thred-uri ceea ce înseamnă, în teorie cel puțin, performanțe cu 50% mai mari în aplicațiile ce știu să folosească mai mult de un nucleu (în special cele de productivitate cum ar fi cele din proiectare, editare foto-video, dar și multe dintre jocurile noi). Având în vedere că noul procesor vine cu 50% mai multă putere de procesare și este fabricat folosind tenologia 14nm++ rămâne, totuși, un procesor pentru laptopuri. Asta înseamnă că trebuie să se încadreze într-un consum rezonabil, iar Intel a decis ca TDP maxim al noului procosor să se încadreze în 45W.

Astfel, frecvența de bază a procesorului este situată la 2.2 GHz față de 2.8 Ghz în cazul lui 7700HQ dar frecvența la care se ajunge prin Turbo pentru toate nucleele este de 3.9 GHz față de 3.4 Ghz, iar surpriza este în momentul în care se face Turbo doar pe un singur nucleu care ajunge astfel la frecvența de 4.1 GHz față de 3.8 GHz.

Noul procesor i7-8750H vine și cu o cantitate mai mare de Cache L3 de 9 MB față de 6 MB și frecvență maximă a memoriei DDR4 suportată acum crește la 2666 Mhz față de 2400 Mhz. De îmbunătățiri a avut parte și procesorul video încorporat ce poartă denumirea de Intel UHD 630 și suportă 4K la 60 Hz la o frecvență dinamică maximă de 1.1 Ghz.

O nouă placă de bază
Pentru a avea cele mai bune rezultate pentru noile procesoare Coffee Lake H, cei de la Intel au lansat și noi serii de plăci de bază care vin echipate cu noile chipseturi HM370 și QM370 ce aduc și o serie de alte îmbunătățiri cum ar fi un IO superior, un chip WLAN superior ce suportă rate de transfer (teoretice) de până la 1773 Gbps, suport nativ pentru conexiunile USB 3.1 de 10 Gbps și suport pentru Intel Optane. Este pentru prima dată când întălnim chipseturi aproape similare (cu caracteristici similare) pentru plăcile de bază de pe desktop-uri și laptopuri.

I7-8750H este noul campion al aplicațiilor de productivitate
În urma testelor efectuate de către cei de la Clevo, reiese că noul procesor i7-8750H este cu 50% mai rapid decât i7-7700HQ în majoritatea testelor sintetice. Acest salt impresionant de performanță se datorează în special celor 2 nuclee în plus în aplicațiile multi thread și fregvenței turbo de 4.1 Ghz în aplicațiile single thread. Astfel noul procesor este recomandat în aplicațiile de proiectare, editare foto-video și audio dar și VR.

Pentru jocuri plusul de performanță trebuie analizat din perspectiva întregului laptop deoarece aici încărcarea este în principal pe placa video. I7-8750H cuplat cu o placă video Nvidia Pascal mid-range aduce îmbunătățiri ale performanțelor în jocurile ce solicită procesorul de până la 30% iar în cele în care accentul este pus pe grafică plusul de performanță este mai modest (între 8% si 20%).

Trebuie remarcat însă că minimul de FPS (cel mai mic număr de fps întălnit în timpul rulării) are o îmbunătățire de 30% ceea ce va face ca experiența în jocuri să fie mult mai cursivă, cu mult mai puține căderi de performanțe.

Pe lângă noul procesor i7-8750H în curând o să avem parte de procesoare Coffee Lake-H și din familia i5, i9 dar și procesoare Xeon.

Puteți găsi procesor în echiparea laptopurile Clevo N850, Clevo P950, Clevo PA71 dar și în Quanta NL5A prezente în oferta noastră de pe Tekadvice.ro.

De asemenea, Clevo N871 vine echipat cu i7-8750H dar poate fi configurat și cu procesorul i5-8300H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *